Günümüz şartlarında bir kurumun ayakta kalması, ilerlemesi, kazanç elde etmesi, gelişmesi ve varlığını sürdürebilmesi için kurumların, kurumsal imajını kurum içi ve kurum dışında olumlu ve güçlü tutması gerekmektedir.
Kaynak: DERGİPARK
Olumlu ve güçlü bir imaj uzun süreli bir çalışmayı içinde barındırmaktadır. Değişen yaşam tarzları, ihtiyaçlar, teknolojik gelişmeler, pazarın yapısı gibi bazı etmenler tüketicilerin tercihlerini, algılarını ve karar verme sürecini değiştirmiştir. Geçmişe bakıldığında pazarlama alanında değişim görülmektedir. Ürün ve hizmetlerin satın alınması, benimsenerek pozitif bir olgu yaratılması için reklam, halkla ilişkiler, satış geliştirme gibi tutundurma çalışmaları yapılırken; şuan tüketicilerin algıları ve istekleri ve de odaklandıkları alan farklılaşmıştır. Ürün sunumu, kurumsal iletişim, müşteri ilişkileri gibi çalışmalar önem kazanmıştır. Tüketiciler farklı tutundurma faaliyetlerinden gelecek mesajları değerlendirmeden bir bütün olarak bakmaya ve yorumlamaya başlamışlardır. Kurumsal kimlik çalışmaları görsel çalışmalardan kapsamlı bir yapıya dönüşmüş ve kurum hakkında müşterilerin oluşturduğu imajın temelinde yer almaya başlamıştır.
Bir kurumun kendisini temsil etme ve tanıtmasında kurum kimliğinin büyük rolü bulunmaktadır. Kurumsal imaj bu süreçte vizyon, misyon, amaç, politika, bakış açısı, hedef kitleleri, iletişimi ve görselliği içinde barındırmaktadır. Kurum kimliği kavramı ile kurum imajı kavramları kurumlar açısından her geçen gün daha önemli hale gelmektedir. Günümüzde bu iki kavram kurumların başarısında ilk adımlardan birisi olarak sayılmaktadır. Güçlü bir kurumsal kimlik devamında güçlü bir imajı da oluşturabilecek güçtedir. Güçlü bir kurumsal imajın temelinde güçlü bir kurumsal kimlik çalışması ve içinde stratejik kontrol altındaki öğeler bulunmaktadır.